top of page

Neurálterápia

Acupuncture old book

Mi az a neurálterápia?

​Ezt az eljárást mezoterápiának is nevezik, mely a szájüregi akupunktúrás pontok kezelését jelenti. Ez egy injekciós beavatkozás, kis mennyiségű érzéstelenítő folyadék beadása a terápiás pontba. A kezelés célja fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, idegi- és hormonális rendszer szabályozása.

1%-os Lidocain alkalmazásával a test úgynevezett neurálterápiás pontjait szúrjuk, melyek a vegetatív idegrendszer, valamint a kötőszöveti tér közvetítésével jótékonyan hatnak krónikus gyulladások, fájdalmak, funkciózavarok gyógyulására.

A neurálterápia az aktív zavaró mezőkből kiinduló „információáramlást” szakítja meg. A helytelen jeleket sugárzó adó működési szünetében pedig intenzívebbé válhat a szervezet gyógyító ereje, illetve más terápiás eljárásoktól is több eredmény várható. A másik elv, ami ilyenkor gyógyít, hogy a Lidicain, mely egy nagyon egyszerű természetes anyag, a szövetekben a hibás molekulastruktúrákat jó irányba módosítja és így a molekulák által meghatározott energiaáramlást helyreállítja.

A neurálterápia fogászati alkalmazása

Mint a neurálterápiában, a komplementer fogorvoslásban is rendkívül fontos a páciens általános anamnézise, a mindenre kiterjedő kikérdezés és a korábbi általános vizsgálatok értékelése.

 

A körülírt, meghatározott területre lokalizált fog körüli folyamatokat úgy kell tekinteni, mint a hozzájuk tartozó funkciós kör zavarait fenntartó háttér-elváltozásokat. Ezek a zavaró mezők lehetnek elhalt fogak, gyökerek, gyökércsúcs körüli elváltozások, hegesen gyógyult fog helyek, műtéti területek, a fog meder krónikus gyulladásai.

A szájüregi tartós ingerek, elektrolízis útján diffundáló nehézfémek, idegen testek (túltömések), mechanikus ingerek (protézis szélének nyomása), implantátumok is zavaró mezőt tarthatnak fent. Következményként a szervezet egyéb területein krónikus betegségek alakulhatnak ki, fájdalomszindrómákkal, és hozzájárulhatnak meglévő alapbetegségek súlyosbodásához. A szájüregben végzett neurálterápiás kezelést oralakupunktúrás injekciós terápiának vagy mezoterápiának is nevezzük.

A megfelelő injekciós technikák alkalmazása a fogorvosaink számára nem okoz gondot, de a különböző (vegetatív, akupunktúrás) rendszerekben való gondolkodásmód komplementer-biológiai fogászati jártasságot igényel.

Neurálterápiás kezelés

A neurálterápiát ismételni kell, többnyire egy kezelés nem elegendő, de már az első kezelés után többnyire érezhető javulás.

A kezelést minden esetben állapotfelmérés és orvosi vizsgálat előzi meg. Majd pedig egyedi, személyre szabott terápiás terv követi, melynek a neurálterápia is része.

bottom of page