top of page

Fogkorona

korona.jpg

Milyen problémára ad megoldást?

Erősen sérült, szuvas fog helyreállítása, gyökérkezelt fogak védelme és helyreállítása esetén javasolt kezelés. Továbbá esztétikai korrekció is lehetséges fogkoronával, emellett az implantátumokra is fogkorona kerül végső lépésként.

Mit nevezünk fogkoronának?

Hiányzó, vagy sérült, szuvasodott fogak pótlásának, helyreállításának egyik hagyományos és igen elterjedt eszköze a fogkorona.

A koronák készülhetnek különféle anyagokból, melyek eltérő esztétikai és funkcionális tulajdonságokkal bírnak, ám mindegyikre jellemző az időtállóság és a magas esztétikai minőség.

Milyen esetekben lehet szükség fogkorona készítésére?

1. Gyökérkezelés után

A gyökérkezelt fogak látható része igen gyakran már eleve szuvasodott, sérült, a kezelés során pedig a gyökércsatornákat a fog esetleges további fúrásával tudjuk csak elérni. A korona segít megóvni fogunkat a további károsodástól, melynek a gyökérkezelt fogak fokozottan ki vannak téve.

2. Esztétika

A mosolyzónában található fogak elszíneződésére, előnytelen formájára kiváló megoldás egy porcelán korona. A koronák alakja, hossza, színe ilyenkor a fogorvos, a fogtechnikus és a páciens közös döntésének eredménye. Az egyéni preferenciák mellett figyelembe vesszük a páciens arcformáját, szem- és hajszínét, és természetesen arra is ügyelünk, hogy az új koronák a harapási funkcióknak is eleget tegyenek.

3. Implantátumos fogpótlás esetén

A hiányzó fogak pótlására alkalmazott legkorszerűbb eljárás a fogászati implantáció, más néven fogbeültetés. Az eljárás során a páciens állcsontjába egy apró titánium csavart ültetnek, mely néhány hónap gyógyulási idő után stabil bázist képez ahhoz, hogy a látható fogpótláshoz alapul szolgáljon. A csavarhoz az úgynevezett implantátumfej segítségével porcelán koronákat, hidakat rögzítenek.

Hogyan készül a fogkorona? (A kezelés lépései)

A koronákat leginkább kis fog-alakú sapkákhoz hasonlítanak, amelyeket meglévő fogakon, vagy implantátumokon tudnak rögzíteni. A koronákat indirekt módon, azaz a páciens száján kívül, fogtechnikai laboratóriumban készítik.

1. A fog preparációja

A preparáció során a fogorvos előkészíti a fogat a lenyomatvételhez. A művelet lényege, hogy fizikailag helyet teremtsünk a későbbi koronához, mely kupakszerűen fog illeszkedni az előkészített fogra. A lecsiszolt fogat a továbbiakban csonknak nevezzük.

2. Lenyomatvétel

Fogorvosa a lecsiszolt csonkról, illetve a környező és szemközti fogakról lenyomatot vesz, melyet átadnak a fogtechnikusnak a további munkák elvégzésére.

3. A fogkorona elkészítése

A fogtechnikában először a korona vázát készítik el. Ez a váz fog illeszkedni a csonkra, és erre a vázra rétegzik a fogtechnikusok - szigorúan kézzel - a kerámiarétegeket. Az utolsó fázisban a koronát egyedi színmintával látják el.

4. Próba

Amennyiben szükséges, fogorvosa javasolhatja, hogy a koronát a készítés különféle fázisaiban próbálják rá a csonkra/implantátumra. Amennyiben nem illeszkedik jól, nem felel meg a színe, mérete, vagy formája, a fogtechnikus ekkor még elvégezheti a szükséges változtatásokat.

5. Átadás

A kész fogkoronát a fogorvos erős fogászati ragasztóanyaggal rögzíti a csonkon vagy implantátumfejen.

A fogkoronák típusai

A porcelán- vagy más szóval kerámiakoronákat két nagy kategóriára bonthatjuk fel a készítésükhöz felhasznált anyagok alapján. Az egyik fő csoportot a fémvázas, a másikat pedig a fémmentes, ún. cirkónium koronák képezik. A koronák tapintható része mindkét esetben égetett kerámiából készül: a különbséget a belső struktúrában, azaz a vázban kell keresni.

A fémmentes cirkónium fogkoronák előnyei

Bár a cirkónium koronák ára valamelyest magasabb a hagyományos koronákénál, számtalan előnyt sorakoztathatunk fel mellettük:

  • Kifogástalan esztétikai eredmény

  • Fémérzékeny páciensek számára is alkalmas

  • Kimagaslóan pontosan illeszkedik a csonkhoz

  • Nagy keménységű, magas hajlítószilárdságú anyag

  • Cirkónium korona készítéséhez a fogból kevesebbet kell lecsiszolni

bottom of page