top of page

Biológiai Fogorvoslás

Zen Stones

Biológia fogorvoslás

A holisztikus gyógyászat által használt emberkép test-lélek-szellem hármasságából áll (ún. trichotóm emberkép). Amennyiben betegség lép fel, ez a rendszer úgy tekinti, hogy az egész ember beteg, a gyógyításnak tehát minden szinten zajlania kell. Minden betegségnek van testi, lelki és szellemi oka, ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz

A rendelőben a legkorszerűbb, a biológiai fogászat által is megengedett, illetve javasolt előírásokat alkalmazzuk a páciensek ellátása során. Azokat az anyagokat, amelyek az egészségre ártalmasak vagy ártalmasak lehetnek, nem alkalmazzuk. Szintén kerüljük azokat az anyagokat, amelyekről a bevizsgálás során, illetve a gyártól leírása szerint is egyes esetekben allergiát okozhatnak.

A vizsgálatok és a kezelések során a biológiai fogászat holisztikus szemléletmódját követjük. Ezért van szükség első alkalommal részletes állapotfelmérésre, a korábbi nemcsak fogászati-, hanem egyéb betegségek, folyamatok részletes feltárására.

A komplementer fogorvoslás általános elvei megegyeznek a természetgyógyászat és a holisztikus gondolkodásmód lefektetett elveivel. A komplementer fogorvoslás összefüggő egésznek tekinti az emberi szervezetet, és a benne lejátszódó folyamatokat mint egymással kapcsolatban levőket vizsgálja. Diagnosztikai módszerei ennek megfelelően a teljes szervezetre kiterjednek. A komplementer fogorvoslás tudományterületébe beletartozik minden olyan diagnosztikai és terápiás eljárás, mely a hagyományos – nyugati típusú – fogorvoslást kiegészítő diagnosztika és gyógymód.

39.gif

A biológiai fogászat szerint a szájüregi folyamatok, elsősorban a krónikus terhelések, pl. amalgám tömések és fém fogpótlások oldódása, fémallergia, gócos folyamatok, stb. a szervezet egyéb részein is tüneteket okozhat. Ezek a tünetek rendkívül szerteágazóak lehetnek, pl. fejfájás, ízületi panaszok, emésztési zavarok, hangulati labilitások, szív- és érrendszeri tünetek, stb. A részletes anamnézis a pontos, átgondolt terápia alapja.

Kép forrása: www.biodent.hu

A rendelőben a keleti állapotfelmérő diagnosztika módszereit is alkalmazzuk. Az akupunktúrás belgyógyászati diagnosztika sok esetben segíti a megbetegedések hátterének feltárását.

Az első megjelenés alkalmával feltétlenül szükséges az ún. periapicalis status rtg felvétel, ugyanis csak ennek segítségével diagnosztizálhatók a szájüreg nem látható részeiben az állcsontok, gyökerek, arcüregek – meglévő, esetleg tüneteket nem okozó – krónikus folyamatok.

A gyógyszeres kiegészítő terápiánál elsősorban homeopátiás készítményeket javaslunk. A homeopátiás gyógyszerek még nem szerezhetők be minden gyógyszertárban, vagy csak külön megrendeléssel. A homeopátiás gyógyszerek használatának és alkalmazásának módjairól minden páciens tájékoztatót kap.

A gyógyszeres terápia egyik alkalmazása a méregtelenítés. Ez elsősorban a szervezet nehézfém mentesítését célozza, de a szervezetben lerakódott egyéb toxinok is kiürülnek. Ez történhet homeopátiás egyedi szerekkel, komplexekkel, nyomelem pótlással, vitaminokkal, gyógynövényekkel és egyéb kivezető szerekkel. Nincs általános terápia, minden esetben személyre szabottan állapítjuk meg a szükséges szerek fajtáját és adagolását. Ezekről részletes tájékoztatást is kapnak pácienseink.

A biológiai fogászat tapasztalatai szerint a megbetegedések, a szájüregi terhelések, lassan, fokozatosan alakulnak ki. Így a meglévő tünetek is fokozatosan szűnnek meg. Az egyéni érzékenységtől függően a gyógyszeres kezelés 3-8 hónapot is igénybe vehet. Ez alatt az idő alatt az alkalmazott terápiát havi rendszerességgel kontrolláljuk.

Minden egyes foghoz tartozik egy szerv, belső elválasztású mirigy, ízület, érzés, érzelem, gondolati minta. Ezek a rendszeren belül oda-vissza kölcsönhatásban vannak egymással, így az egyik elem diszharmóniája kihat a másik, vele kapcsolatban álló elem működésére.

Ezen komplex szemlélettel feltárhatók a fogágy betegségei, az állkapocs ízületi, illetve a fogbetegségek okai, valamint kideríthetők bizonyos krónikus betegségek (allergiás, ízületi, anyagcsere, bőrbetegségek stb. okai). A beteg aktív együttműködése elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Nem csupán az orvos utasításainak betartása, a szerek beszedése, életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása szükséges, hanem a tünetek okainak megértése és a saját felelősség felismerése is.

Forrás:
www.biodent.hu Integrál orvoslás – Komplementer Biológiai Fogászat jegyzet (szerkesztette: Dr. Csiszár Róbert)

bottom of page