top of page

Fogpótlás, műfogsor

Gouttière-dentaire.jpg

Milyen problémára ad megoldást?

Teljes fogatlanság vagy kevés fogszám esetén alkalmazott kezelés, amikor rögzített fogpótlás már nem készíthető.

A műfogsor, mint fogpótlás

Elvesztett fogaink pótlásának egyik legrégibb módja a protézisek, más néven műfogsorok alkalmazása. A protézis gyűjtőfogalom: a fogsor elkészítésének módja, a felhasznált anyagok, valamint a szájban való rögzítés módja is megkülönbözteti egymástól az egyes típusokat.

Minden protézis közös tulajdonsága, hogy kézi erővel a műfogsor sérülése nélkül eltávolíthatók a szájból: bizonyos típusokat akár otthoni körülmények között is, másokat pedig fogorvosi segítséggel.

A műfogsorok fajtái

1. Teljes kivehető műfogsor

Teljes lemezes kivehető fogsorokat abban az esetben készítünk, ha legalább az egyik állcsont összes foga kihullott, vagy eltávolították. A fogsor műanyag műfogakból, a rágóerőket közvetítő alaplemezből, valamint a kedvező megjelenést biztosító műínyből áll. A kivehető protéziseket elsősorban a szájpadlás által kifejtett vákuumszerű szívóhatás tartja helyükön, ez pedig fokozható gyógyszertárakban kapható protézisragasztókkal.

2. Részleges protézis

Abban az esetben alkalmazzuk, ha csak a fogazat egy részét veszítette el a páciens, ám a megmaradt fogak nem teszik lehetővé rögzített fogpótlás készítését. Alkotóelemei a teljes protézisével megegyeznek, esetenként kiegészülnek pontosabb rögzítést, nagyobb stabilitást biztosító rögzítőelemekkel, kapcsokkal. A fogsort a teljes protézishez hasonlóan helyben tarthatja a vákuumhatás, vagy kis kapcsokkal rögzülhetnek a meglévő fogakhoz, vagy rögzített fogpótlásához (koronákhoz, hidakhoz).

Fogsor, vagy rögzített fogpótlás? - Előnyök és hátrányok

A műfogsorok előnyei:

  • Gazdaságos

  • Gyorsan elkészül, nincs hosszú gyógyulási idő

  • Élethű, esztétikus fogpótlás

  • Nem szükséges élő fogakat lecsiszolni

A műfogsorok hátrányai:

  • Az ínyt és a szájpadlást borító műíny egyes pácienseknek zavaró lehet

  • Időbe telik hozzászokni

  • Időnként javíttatás, karbantartás szükséges

  • Alacsonyabb stabilitás és komfortérzet a rögzített fogpótlásokhoz képes

bottom of page