top of page

Inlay, Onlay és Overlay

inlay-onlay-fogtomes.jpg

Milyen problémára ad megoldást?

Nagy foganyag-veszteség esetén a fog helyreallítására, illetve a gyökérkezelt fogak védelme esetén javasolt kezelés.

Mit nevezünk inlay-nak, fogászati betétnek?

Az inlay fogbetét egy egyedi, laboratóriumban fogtechnikus által készített porcelán betét, amelyet lenyomat alapján formáznak és a fogba ragasztanak. Alkalmazása ideális, ha nem szükséges az egész rágófelületet lefedni. Az inlay biztonságos rögzítése minimálisra csökkenti a további szuvasodás kockázatát és megóvja a fogszöveteket a további károsodástól. Különösen esztétikus, mivel a fog eredeti formáját és kontúrjait pontosan visszaállítja.

Mi az onlay, és az overlay?

Az onlay és overlay fogbetétek hasonlóak az inlayhez, de az onlay a fog peremeire, míg az overlay a peremeken túl terjed ki. Mindhárom betét készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból. A műanyag inlay idővel elszíneződhet, míg az arany hosszú élettartamú, de nem esztétikus mindenki számára. A kerámia az inlay legkedveltebb anyaga, mivel színe tökéletesen egyeztethető a természetes fogakkal és nem okoz allergiát.

Mikor használják fogtömés helyett az inlay betéteket?

Előfordul, hogy a fogban a szuvas területek és gyenge fogrészletek eltávolítása során nagyobb anyaghiány tapasztalható, mint amekkora normál töméssel korrigálható lenne. A fogorvos általi üregalakítást és lenyomatvételt követően elkészült inlay esztétikus megoldás.

A fogtechnikus olyan területeket is meg tud mintázni a gipszmintán, melyeket a fogorvos a szájban nem tud megfelelő precizitással elvégezni. Mivel a lenyomatban az összes fog lenyomata látható, egyszerre több foghoz is lehet betétet készíteni.

Az inlay nagy előnye továbbá, hogy biztonságosan rögzíthető, a megmaradt, ép fogszöveteket kellően védi és segítségével a fog eredeti formája gyönyörűen visszaállítható. Emellett kifejezetten esztétikus megoldás lehet, hiszen kerámia esetében teljes mértékben a saját fog színéhez igazítható.

Milyen anyagból készül az inlay fogbetét?

Az inlay készülhet műanyagból, kerámiából, cirkónium-kerámiából és aranyból.

A műanyag inlay rögzítése speciális ragasztó segítségével történik az üregbe. A tömés záródási vonalánál a ragasztást követően összepolírozásra kerül sor, hogy a betét záródása tökéletes legyen. Anyaga miatt azonban a betét egy idő után elszíneződhet.

Az arany nem színeződik el, könnyen a fogra simítható és hosszú élettartam jellemzi. Igaz : teljesen elüt a fog színétől, és jelentősen drágább.

A kerámia inlay a legszebb, és legesztétikusabb megolás.

Szinte láthatatlan és teljes mértékben a saját fog színéhez tudják igazítani. Rögzítése szintén speciális ragasztóval történik.

Az inlay tömés állapotának megtartása . . .

Az inlay fogtömést követően a páciensnek továbbra is nagy gondot kell fordítania a megfelelő szájhigiéniára. A rendszeres (legalább napi két alkalommal), helyes technikával végzett fogmosás és fogápolás (fogselymezés, szájvíz használata) elengedhetetlen a fogak épségének és egészségének megőrzéséhez.

A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel (fél évente ajánlott), szintén létfontosságú a fogazat egészségének fenntartásához.

Kerámia Inlay

A legjobb – fogtechnikus által készített – fogtömés.

Ez a fogtöméstípus precízebb, de azáltal, hogy a fogtechnikus, lenyomat alapján készíti, két ülésben készül el. A rendelőben készült fogtöméshez hasonlóan, helyi érzéstelenítés után, fúróval eltávolítjuk a fog üregéből a szuvas részeket, majd lenyomatot veszünk a kialakított üregről. Ezután a fogba ideiglenes tömést teszünk. Következő alkalommal az ideiglenes tömés eltávolítása után, a fogtechnikus által elkészített tömést beragasztjuk a fogba.

001-Keramik-Inlay-Keramik-Fullung-F1-F2.jpg

Kerámia Onlay

Az onlay egyfajta fogpótlás, ezen fogpótlási eljárás során egy betét kerül a fogba. Onlay abban az esetben kerül felhelyezésre, ha a fog károsodása már túlságosan nagy ahhoz, hogy inlay kerülhessen az adott felületre, mert nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök is károsodott és ellátást igényel.

002-Keramik-Inlay.jpg
Cast-Gold-Inlays.jpg

Arany Inlay/Onlay

A legjobb – fogtechnikus által készített – fogtömés. Az aranynak egyik előnyös tulajdonsága, hogy a fogakra simítható. Már említettük, hogy töméssel ellátott fogaknál is elkezdődhet szuvasodás a tömés szélei mentén. Mivel az arany inlay széleit rásimítjuk a fogüreg széleire, nincs rés, ezért ez az egyik leghosszabb élettartamú tömés. Az arany nem színeződik el. Hátránya, hogy sok beteg nem fogadja el az esztétikai hatást, valamint, az arany miatt drágább.

Az arany nagy előnye, hogy ez a fogászatban leghosszabb ideje használt anyag. Hosszú évek tapasztalata mutatja, hogy ez az az anyag, mely a szájüregben őt érő terhelésnek legjobban ellenáll. Az arany viselési ideje rendszerint 15 év.

  • Az Inlay/Onlay kopása hasonló a fogak kopásához.

  • Az arany nem oxidálódik, nem vezet elszíneződéshez.

  • Csak kevés ember allergiás az aranyra.

Arany Inlay/OnlayGrádia (műanyag) Inlay/Onlay

Ez az inlay típus szintén lenyomat alapján készül laborban és olcsó alternatívát jelent az amalgám tömésekkel szemben. A rendelőben készült esztétikus tömésekhez képest az előnyös tulajdonsága, hogy pontosabb a széle, és a csücsök-barázdarendszer esztétikusabban van kialakítva.

004-Gradia-lnlay.jpg

GC Gradia

Maximális precízió és tökéletes esztétikai összhang a természetes fogak keménységével és szépségével. Minőségére és kinézetére ez az újonnan felfedezett anyag teljesen megkülönböztethetetlen a természetes fogaktól

Préskerámia Inlay/Onlay

A kerámiából keszűlt inlay az kétségkívül az amalgám legszebb alternatívája, főképp a fogak oldalsó részén. Amennyiben tehát Önnél az esztétikum áll az első helyen a fontossági listán, a kerámia inlay a legjobb megoldás.

A kerámia az egyik legkedveltebb fogpótlások készítésére alkalmas anyag, hiszen színe olyannyira egyeztethető az eredeti fogszínnel, hogy a különbség a szájban szinte észre sem vehető.

  • A kerámia nem okoz allergiát

  • Nem hőérzékeny.

  • A beteg nem érez fémes ízt a szájában.

  • A kerámia színe nem változik meg.

  • Kopása lassú

bottom of page