top of page

Szájsebészet

Examining an X-ray

Milyen problémára ad megoldást?

Összetett probléma a szájban? A "sima" fogászati beavatkozás már nem elég? Forduljon bizalommal profi szájsebészünkhöz.

Az áttörés során megrekedt fogak eltávolítása

Előfordul, hogy egyes fogak nem vagy csak részben törik át az ínyt. Ezek a fogak gyulladást, rosszabb esetben cisztákat is okozhatnak. Érdemes ezeket a fogakat mielőbb eltávolítani, mielőtt a környező szövetekben is gyulladást okozna

Sebészeti úton történő fog- és foggyökér eltávolítás

A sebészeti fogeltávolítás akkor szükséges, ha a hagyományos eljárással nem sikerült eltávolítani a fogat. Ilyen az ínyszél alá törött fog, vagy ha a fog koronáját és a fognyakat a szuvasodás elroncsolta.

Foggyökér eltávolítás szükséges:

 • ha a korábbi foghúzás alkalmával bent maradt a gyökérmaradvány

 • nagyon görbe gyökerek esetén

 • ha a szomszédos fogak a gyökér fölé dőlnek, beszűkítve ezáltal a helyet

Problémát okozó bölcsességfog kivétele

A bölcsességfogak kibújásához gyakran nem áll rendelkezésre elég hely, az ilyen fogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki. Gyakori a bölcsességfogak szuvasodása, illetve előfordul, hogy az összes előttük álló fogat nyomják előre, ami harapási rendellenességhez, torlódáshoz vezethet. Ilyen esetekben szükséges eltávolítani a bölcsességfogat.

A foggyökér eltávolítás (resectio), vagyis a gyökércsúcs sebészeti úton történő eltávolítása

Olyan sebészeti módszer, melynek elsődleges célja a fog megtartása. Általában utolsó lehetőségként élünk ezzel a beavatkozással a fog megtartás érdekében. A műtét során eltávolítjuk a gyökértömött fog feltételezhetően fertőzött gyökércsúcsi részét.

Állcsont és ínykorrekciós műtétek

Az állcsontot érintő ciszták és gyulladásos megbetegedések kezelését is a szájsebészeink végzik. Némely esetben előfordul, hogy a fogpótlás készítése előtt, sebészi korrekciókat kell a csontállományban vagy az ínyben elvégezni, a pótlás sikeres rögzítése, elhorgonyzása érdekében.

Műtét után

A műtéten átesett betegeknek fokozott figyelmet kell fordítani az alábbiakra:

 1. Tisztaság

  Operáció után ugyanúgy kell fogat mosni, fogselymezni, mint előtte! A szájüregi sebeket és környezetüket épp úgy tisztán kell tartani, mint a testünk minden más részén keletkezetteket. A bőrön történt beavatkozások után természetesnek vesszük annak tisztítását, de a szájban ez valamiért nem egyértelmű a betegeknek. Szánkban a baktériumok szaporodásához kedvező a környezet. Sokan azt hiszik, ha nem esznek, nem keletkezik lepedék és ezért nem kell fogat mosni. Azonban fontos tudni, hogy a szájüregi baktériumaink akkor is tudnak szaporodni, ha nem táplálkozunk, ugyanis a lehámló nyálkahártya is megfelelő tápanyag számukra. A varratokon lerakódó lepedék is veszélyforrás. Fekete színű varró anyagot használunk, ha a tükörben sárgásfehér lerakódást látunk rajta, akkor addig mossuk, amíg nem lesz teljesen tiszta.

 2. Duzzanat

  A beavatkozás miatt az adott területen a vér és nyirokkeringés időlegesen romlik, mivel a hajszálérhálózatban sérülések keletkeznek. A véralvadás miatt a vérzés viszonylag hamar megszűnik, de a nyirok elvezetési mechanizmusok sokkal lassabban regenerálódnak. A műtétet követő ödéma a pangó nyirokfolyadék miatt keletkezik. A maximális duzzanat a harmadik napon jelentkezik, nem azonnal, mivel ekkorra rendeződik a nyirokkeringés a régióban. A lágyrészek hűtésével (jegeléssel) az erek összehúzódását tudjuk előidézni, ezért kevesebb lesz az ide áramló vér mennyisége, ami kevesebb nyirokfolyadékot eredményez. A gravitáció miatt a folyadék mindig a legalacsonyabb ponton gyűlik össze, ezért fontos a fej magasan tartása (lehetőleg alváskor is). Erős fizikai megterhelés mellőzésejavasolt, mivel az ekkor fellépő vérnyomás emelkedés fokozza a területre áramló vérmennyiséget.

 3. Fájdalom

  Fájdalomcsillapításra használt gyógyszereken kívül a műtétet követő napokban javasoljuk – a lehetőségekhez alkalmazkodva – a maximális nyugalmat, pihenést! A stresszes, fáradt ember ingerküszöbe jóval alacsonyabb, így a fájdalmat intenzívebben éli meg.

 4. Vérzés

  A nyálkahártya seb akár napokig okozhat kismértékű, hajszálerekből történő vérzést. Pár csepp vér a nyálat megszínezve gyakran kelt pánikot, ami a stresszhormonok szintjének és a vérnyomásnak is emelkedését okozhatja, ami még jobban fokozza a problémát. Ezekben az esetekben javasolt a terület tamponálása ("géz bucira" ráharapás), ennek segítségével az ereket összenyomva tudjuk a véralvadást segíteni.

 5. Táplálkozás

  A regenerálódás sok energiát emészt fel, ezért javasolt a normál, megszokott táplálkozás. Tej és tejtermékek mellőzését a higiéniai szempontok miatt javasoljuk.

 6. Sebvédelem

  Az állcsontban keletkezett üreget véralvadék tölti ki, amely először kötőszövetté, később csonttá alakul. Ha a véralvadék kikerül innen, akkor a csont védtelen marad a baktériumokkal szemben, ami gyulladást okoz. Ezért tilos a véralvadék szívogatása, kipiszkálása. Felszíne általában világosabb, mint az ép nyálkahártyáé, olyan, mint a bőrön keletkezett var, amit tartósan víz ért (kiázott). Gyakran tévesztik össze gennyesedéssel, ezért próbálják eltávolítani, amivel rontják a seb gyógyulási esélyeit.

  Az üregbe bekerülő ételdarabok fokozzák a problémát és lassú bomlásuk következtében kellemetlen szagúvá válik leheletünk.

 7. Dohányzás, alkohol

  A dohányfüstben is és az alkoholos italokban is olyan anyagok vannak, melyek az íny vérkeringését rontják és ínygyulladást okozhatnak. A gyulladt, rossz vérellátású íny csökkenti a seb baktériumokkal szembeni ellenálló képességét, szakadékonnyá válik, ami a varratok kiesését okozhatja. Ezért dohányozni és alkoholt fogyasztani tilos a műtétet követő napokban!

 8. Kommunikáció

  Műtétet követő nap reggelén minden betegünkkel telefonon konzultálunk. Emellett arra biztatjuk betegeinket, hogy a későbbiekben felmerülő problémáik, kérdéseik miatt nyugodtan hívjanak, mert az időben történő beavatkozásokkal, tanácsokkal sok komplikáció megelőzhető.

bottom of page